Єдиний тариф на електроенергію: чи справді все так погано

Чимало власників систем електричного опалення стурбовані рішенням Кабміну, яким запроваджено фіксовану ціну на електроенергію – 1,68 грн. за 1 кВт∙год, незалежно від використаного обсягу. Адже донедавна діяв заохочувальний тариф – 0,9 грн. за 1 кВт∙год, за умови, якщо господарство споживає не більше 3000 кВт∙год на місяць. Виходить, сума у платіжках зросте майже вдвічі? Розберемося, як все виглядає насправді.

Наразі відомо, що однакові умови для всіх діятимуть протягом І кварталу 2021 року, тобто до 31 березня. Далі уряд знову вирішуватиме, як регулювати вартість електроенергії.

Чи відшкодовуватимуть різницю

Так. 1 лютого підписано Постанову №64, яка передбачає компенсації певним верствам населення:

  • сільським та міським жителям, чиї помешкання опалюються електроприладами (квартири, приватні оселі, гуртожитки, будинки готельного типу), і які досі користувалися зниженим тарифом;
  • мешканцям багатоквартирних будинків, не газифікованих та не обладнаних централізованими системами теплопостачання, де досі діяв пільговий тариф;
  • багатодітним та прийомним родинам, а також дитячим будинкам сімейного типу.

Яким чином отримати компенсацію

Жодних додаткових документів подавати не потрібно. Гроші нараховуватимуться одразу на особові рахунки споживачів.

Коли це буде

Згідно урядової постанови, постачальники послуг мають подати заявки на перерахування коштів з бюджету до 10 числа кожного місяця (відповідно, лютого, березня, квітня). А також повідомити споживачів про компенсовані суми – в платіжках чи особистому кабінеті.

Чи збереглися нічні тарифи

Так. Як і раніше, струм, використаний у визначені години доби, обліковується за зниженою вартістю. Наприклад, за двотарифним лічильником від 23.00 до 7.00 витрати скорочуються на 50%.