Як забезпечити ефективне та економне тепло на адміністративних об'єктах?

Опалення адміністративної будівлі – нестандартне завдання. Адже необхідно враховувати не лише планування приміщень і рівень теплоізоляції зовнішніх стін. Обладнання має відповідати санітарним нормам, підтримувати здоровий мікроклімат і не збільшувати експлуатаційні витрати. Рішення є: стельові нагрівачі інфрачервоного випромінювання.

Комфортний і ефективний спосіб обігріву приміщень

Півстоліття тому такі системи використовували здебільшого на великих промислових об'єктах. Тепер їх дедалі частіше встановлюють в офісах, торгових залах, розважальних і спортивних комплексах, дитячих та оздоровчих закладах.

Чим пояснюється така популярність

Фінансова вигода. При високій продуктивності інфрачервоні опалювальні прилади споживають дуже мало енергії

Економія корисної площі.. Хоча обігрівач електричний, його можна закріпити на стелю або навіть вбудувати в підвісну модульну систему «армстронг», щоб зробити зовсім непомітним.

Простота монтажу.. Не потрібно прокладати труби і встановлювати громіздкі котли, тільки під'єднати до електромережі.

Разом з тим ККД, який здатний забезпечити інфрачервоний стельовий електрообігрівач, багато в чому залежить від нагрівального елементу.

Види нагрівальних елементів у стельових обігрівачів

Галогеновий. Являє собою тонку скляну колбу з буферним газом, який оберігає від перегорання вольфрамову спіраль. Для спрямованої тепловіддачі позаду галогенної лампи встановлюється відбивач (рефлектор). Не рекомендується для постійного застосування, оскільки випромінює короткі хвилі і яскраве жовтогаряче світло.

Карбоновий. У якості теплоносіїв служать вуглецеві (карбонові) волокна. Вони розжарюються миттєво і характеризуються високою потужністю, проте вистигають одразу після відключення. Часто використовуються в плівкових ІК-обігрівачах. Основний мінус – малий термін служби (трохи більше 2 років).

Кварцовий. Ніхромова спіраль «захована» в кварцовій трубці, заповненій вакуумом, або в монолітній кварцовій плиті. Ефективне тепло теж подається за рахунок рефлектора. Зазвичай такий обігрівач світиться характерним червонуватим кольором. Підходить для зонального опалення.

Керамічний. Щільна керамічна оболонка, в яку укладено ТЕН, повністю приховує світіння. Розігрівається дещо повільніше за інші випромінювачі, зате довго зберігає тепло. Визнаний найбільш економічним, безпечним і довговічним.

Стельові обігрівачі: як вони працюють?

Щоб зрозуміти, чим стельовий ІК-обігрівач кращий від традиційних калориферів і конвекторів, потрібно розібратися в способах передачі тепла.

Конвективний. За цим принципом працюють практично всі доступні опалювальні пристрої. Повітря поруч з ними теплішає і поступово перемішується з іншим холодним повітрям. Але у джерела тепла завжди буде спекотніше, ніж в дальньому кінці кімнати.

Інфрачервоний. Обігрівач (стельовий, настінний або підлоговий), де використовується промениста енергія, віддає тепло поверхням і предметів. І вже від них рівномірно прогрівається все приміщення. Це природний теплообмін, нешкідливий для людини і навколишнього середовища.

Тобто тепла стеля зігріває підлогу, стіни, меблі і людей, але при цьому не спалює кисень, не створює шум і не виділяє запах.

Як обрати стельовий ІЧ-обігрівач?

Оптимальний вибір визначають чотири основних параметри:

  1. Умови експлуатації
    • для основного опалення доцільно вибрати керамічний інфрачервоний обігрівач з терморегулятором, який автоматично підтримуватиме комфортну температуру;
    • якщо передбачається точкове опалення за необхідності (наприклад, на складі під час видачі товарів), підійде модель з пластиковим корпусом і дистанційним пультом управління.
  2. Потужність
  3. При гарній теплоізоляції усереднений показник розраховується за формулою 0,5 кВт на 10 кв. м.

    Приклад:

    • монолітний кварцовий обігрівач з номінальною потужністю 0,5 кВт ефективно обігріває приміщення в 8 кв. м
    • стельова металокерамічна панель UDEN-S з номінальною потужністю 0,5 кВт ефективно обігріває приміщення в 10 кв. м.
  4. Висота установки
  5. Для великих виробничих і складських комплексів з висотою стель понад 6 м призначені короткохвильові високотемпературні установки з потужним рефлектором.

    Для адміністративних будівель з висотою стель 3-6 м (офісів, магазинів, лікарень, спортивних залів тощо) обирають середньо- і довгохвильові обігрівачі.

  6. Спосіб кріплення
  7. Обігрівачі підвісні стельові закріплюються кронштейнами, які зазвичай входять до комплекту обладнання і за потреби маскуються під світильники.

    Для нестандартних об'єктів є нестандартні рішення. Опалювальні панелі вбудовуються в готову підвісну стелю і замінюють стандартні секції.

    Щоб система працювала стабільно, до приладів під'єднують автономний кабель перетином 1,0-4,0 кв. мм, який підводиться до термостата і потім підключається до розподільного щитка. Завдяки такій розумній схемі електропалення справді буде енергозберігальним і виправдає очікування.