Електричне опалення: як сплачувати менше

Європа масово відмовляється від газу, обираючи альтернативні джерела енергії. Тепер і уряд України стимулює перехід на електричне опалення замість газового.

Ціни на газ постійно зростають. Але й тарифи на електроенергію не зменшуються. Як скоротити витрати на електроопалення?

Наша компанія виробляє енергозберігальні опалювальні прилади понад 15 років. Якщо ви будете дотримуватись цих шести порад від експертів Uden-S, то помітно скоротите витрати на електрику. Комфорт при цьому збережеться – вам не потрібно буде змінювати звичний спосіб життя.

1. Спочатку утепліть приміщення

У багатьох будинках, навіть збудованих недавно, є проблеми з теплоізоляцією:

  • тонкі стіни;
  • неутеплені фасад і дах;
  • щілини у вікнах, дверних отворах.

Якщо ви залишите їх невирішеними, жодна опалювальна система не допоможе зменшити суму до оплати в квитанції. Тепле повітря просто «витікатиме» на вулицю. Якісно утепливши свою квартиру чи будинок, ви скоротите витрати на електрику і подаруєте своїй родині комфортну обстановку. Існує безліч сучасних технологій зниження тепловтрат, практично на будь-який бюджет.

2. Використовуйте інфрачервоне електроопалення

На власному досвіді ми переконалися, що низькотемпературні інфрачервоні електрообігрівачі споживають мінімум енергії. Цьому сприяють:

  • принцип роботи таких пристроїв – обігрів інфрачервоними променями;
  • матеріали, з яких виготовлені наші панелі, утримують тепло навіть після відімкнення від мережі.

Незважаючи на дещо вищу вартість монтажу, електричні інфрачервоні опалювальні системи в 1,5 рази дешевші у використанні в порівнянні з електричними конвекторами, масляними обігрівачами, паровими і водяними калориферами.

Для прикладу візьмемо двокімнатну квартиру. За установку опалювальної системи Uden-s ви заплатите 14000-17000грн (з монтажем). Потужність системи – 3 кВт. Опалювальні прилади працюватимуть 5-7 годин – і цього цілком достатньо для збереження комфортної температури повітря. Щомісячне споживання складе 450 кВт – 756 грн.

За монтаж масляних радіаторів і конвекторів ви заплатите 5-8 000 грн. Такі прилади матимуть потужність 5-6 кВт. Працюють вони по 8-10 годин на добу і витрачають на місяць 1200 кВт, що відповідає 2 016 грн.

Таким чином, заощадивши 2-3 000 гривень при купівлі та встановленні обладнання, потім ви сплачуватимете у кілька разів більше за рахунками за електрику.

3. Розрахуйте потужність системи опалення

Дуже важливо вирахувати необхідну потужність системи опалення для вашого будинку чи квартири. При замовленні приладів з більш високою потужністю неминучі зайві витрати. А якщо потужність обігрівачів занадто низька, то в двадцятиградусні морози їм доведеться нести велике навантаження і працювати інтенсивніше.

Помилки в розрахунку потужності часто виникають, якщо враховувати тільки площу кімнат. Важливо мати точні дані про тепловтрати в приміщенні, висоту стель, розташування будинку тощо.

Розрахунок потужності системи опалення – це зазвичай безкоштовна послуга, яку пропонує більшість компаній. Фахівці зацікавлені , аби ваша система опалення була водночас ефективною і економною!

Інфрачервоні електричні панелі слід вмикати в мережу при найперших ознаках похолодання і зниження температури. ІЧ-панелі Uden-S нагрівають стіни, меблі і всі предмети в будинку. Потім ці тверді тіла віддають тепло повітрю.

Найекономічніший режим використання панелей Uden-S – підтримка заданої температури.

У перші дні використання ІЧ-системи прогрівають будинок, просушують стіни, позбавляють вогкості. Не допускайте охолодження стін, бо повторне їхнє нагрівання – це зайві витрати.

  • При збільшенні заданої температури на 1 градус витрати на електрику зростають на 5-7%.
  • При зниженні заданої температури на 1 градус витрати на електрику падають на 5-7%.

4. Користуйтеся терморегулятором

Термостати – це прилади, що реагують на зміну температури повітря. Ми рекомендуємо встановити окремий термостат для кожної кімнати. Для обігрівачів зі шнуром і вилкою використовуються індивідуальні розеткові терморегулятори.

Використання термостата – важлива умова для економії електроенергії. При правильному налаштуванні тривалість роботи інфрачервоних панелей від мережі знижується до 5-8 годин на добу без втрати вашого комфорту. Якщо мова йде про заміський будинок, або якщо господарі квартири поїхали у відпустку чи відрядження, ми рекомендуємо все одно підтримувати мінімальну температуру.

За допомогою програматорів ви можете встановити оптимальний план роботи опалювальної системи протягом дня або протягом тижня. Ці пристрої вмикають панелі в зазначений час або через заданий часовий проміжок.

Так, під час робочого дня ви можете зберігати температуру на мінімальній позначці. За годину до вашого повернення збільшіть температуру до комфортного рівня. Програматори дозволять вам заощадити ще 20-30%.

5. Вивчіть можливість установки багатотарифного лічильника

При використанні багатотарифних лічильників оплата за електрику залежить від того, о котрій годині ви її споживаєте.

Двотарифний лічильник

  • з 7.00 до 23.00 – 100% стандартний тариф;
  • з 23.00 до 7.00 – нічний тариф (50% від стандартного денного).

Тритарифний лічильник

  • з 8.00 до 11.00; з 20.00 до 22.00 – піковий тариф (150% від стандартного);
  • з 23.00 до 7.00 – нічний тариф (40% від стандартного);
  • решта часу – стандартний денний тариф.

Скоротіть використання електрики в пікові години, оскільки вартість кожного кіловата в цей час значно вища.

Найзручніше встановити реле часу (їхня вартість – від 200 грн). Ці пристрої автоматично вимикають панелі в пікові години.

Очевидний недолік багатотарифних лічильників у тому, що пікові години – це саме той час, коли ми найбільше користуємось електроприладами - кондиціонерами, телевізорами, пральними машинами, електрочайниками, тостерами.

Монтаж тритарифного лічильника коштує близько 1500 грн. Тому його недоцільно купувати для будинків з низьким споживанням електроенергії (до 500 кВт/год). На більших об'єктах він окупиться приблизно за 1,5-2 роки.

6. Скористайтеся пільговим тарифом на електроенергію

З 2015 року власники приватних будинків з електричними системами опалення під час опалювального сезону можуть користуватися пільговим тарифом. Він становить 90 коп. з. Правила переходу на пільговий тариф можна уточнити у вашому обленерго.