Як розрахувати потужність інфрачервоного обігрівача для дому

Інфрачервоні електрообігрівачі справедливо визнані найефективнішими та найекономнішими опалювальними приладами. І все ж, щоб оцінити їхні переваги, важливо зробити правильний вибір. Іншими словами, якомога точніше розрахувати потужність, виходячи з функціонального призначення і особливостей приміщення.

Основні критерії вибору ІЧ-обігрівачів

Перш ніж братися до розрахунку оптимальної потужності опалювального обладнання, визначте три ключові параметри.

Варіант обігріву

  • основний: передбачається, що в будинку чи квартирі буде встановлена автономна система електроопалення;
  • додатковий: інфрачервоні обігрівачі вмикатимуться за потреби - наприклад, при сильному похолоданні;
  • точковий або зональний: джерело тепла бажано розташувати ближче до робочого (спального) місця або в маленькому приміщенні – ванній, кухні, веранді.

Висота установки

На відміну від інших способів опалення, заснованих на класичному принципі конвекції, ІЧ-прилади розподіляють тепло рівномірно. Тобто нагріте повітря не скупчується вгорі. Однак що вищі стелі, то більшою буде споживана потужність обладнання.

Тип монтажу

  • Стельовий. Підвісні моделі обирають для нестандартних інтер'єрів: з панорамним склінням, закругленими стінами, вбудованими меблями тощо. Оскільки їхня робоча поверхня нагрівається сильніше, ніж у настінних опалювальних панелей, вони опалюють більшу площу.
  • Вбудований. Монтуються в стельовий профіль «армстронг», замість стандартних секцій. Або ховаються під підлогове покриття: для таких рішень використовується ІЧ-плівка.
  • Настінний. Простий і запитуваний тип кріплення. Панелі бажано встановлювати під вікнами або біля балконних дверей, щоб створити таким чином теплову «завісу».

Орієнтовна схема розрахунку

На сайтах деяких продавців енергоощадних опалювальних систем передбачені онлайн-калькулятори: просто вводите свої параметри і отримуєте відповідь. Проте при такому підході похибка температурних показників іноді досягає 10 °С, що дуже суттєво для «погоди в домі».

Приблизний розрахунок потужності обладнання з урахуванням об’єму приміщення можна зробити за схемою, запропонованою виробником інфрачервоних керамічних панелей UDEN-S:

Площа приміщення - 10 кв. м, висота стель 2,5 м. Оптимальна потужність складе 0,5 кВт.

Однак точність обчислень залежить від багатьох факторів. Крім площі кімнат і висоти стель враховуються:

  • матеріал і товщина стін;
  • рівень теплоізоляції;
  • кількість і тип вікон;
  • особливості планування;
  • різниця температури за вікном і бажаної температури в помешканні;
  • специфіка місцевого клімату

та інше.

Тому інженерне проєктування краще доручати фахівцям. Вони розрахують необхідну кількість обігрівачів, потужність для всього об'єкта і для кожної кімнати окремо, підкажуть, де їх встановлювати і яку модель обирати. А також назвуть орієнтовну вартість обладнання і спрогнозують очікуване енергоспоживання. Зазвичай це безкоштовна послуга.

Загальні рекомендації щодо встановлення інфрачервоних обігрівачів

Виробники стверджують, що інфрачервоні опалювальні системи надійні, вигідні та екологічні. Це дійсно так. Разом з тим, важливо розуміти, чим відрізняються їхні технічні характеристики.

Рекомендації по встановленню різних інфрачервоних обігрівачів насамперед залежать від сили теплового випромінювання.

Короткохвильові: генерують дуже інтенсивний тепловий потік, тому непридатні для постійного обігріву. Призначені для відкритих майданчиків та промислових об'єктів, встановлюються на відстані 3-4 м від людей. Приклад: рефлектор UFO на телескопічній ніжці.

Середньохвильові: використовуються в приміщеннях з висотою стель 3,5 -12 м за умови, що електромережа витримує постійну високу напругу. Приклад: підвісний трифазний обігрівач потужністю 4000 Вт.

Довгохвильові: широко застосовуються в побуті. Так, для квартири або приватного будинку більш ніж достатньо малопотужних керамічних панелей від 200 до 700 Вт. Для них не потрібно спеціально посилювати проводку: окремий обігрівач просто вмикається в розетку, а кілька обігрівачів, об'єднаних в загальну систему, приєднуються прямо до лічильника через автономний кабель. Правилами передбачено розміщувати такі прилади на відстані 0,7 м від місця, де подовгу перебувають люди і тварини, і не ближче, як за 0,5 м від меблів, комп'ютерів та іншої побутової техніки.

Однак навіть поряд з ними цілком комфортно: поверхня нагрівається максимум до 85 ° С. Погодьтеся, так приємно зайти додому з холодної вулиці і прикласти замерзлі руки до теплої батареї.