Стельовий, настінний і підлоговий обігрівачі – що обрати?

З точки зору теорії корисності нагрівачі інфрачервоного опалення можуть вважатися ідеальним вибором споживача. Витрачають мало електроенергії, обігрівають ефективно і рівномірно, екологічні, безпечні тощо. Разом з тим, щоб оцінити численні переваги технології, важливо розібратися в характеристиках різних моделей.

Стельові інфрачервоні обігрівачі

Види обігрівачів: конструктивні особливості

Інфрачервоні опалювальні прилади поділяють на:

  1. Короткохвильові. Більшість моделей являють собою металеву «коробку» з вбудованим алюмінієвим відбивачем. Роль нагрівального елементу виконує захована в кварцовій трубці спіраль, яка розжарюється до 1000 °С, випромінюючи яскраво-оранжеве світло. Із зовнішнього боку корпус може бути відкритим або захищеним решіткою. Здебільшого навісні інфрачервоні обігрівачі цього типу встановлюють у великих цехах, ангарах, складських терміналах, аеропортах, вокзалах.
  2. Середньохвильові. Квадратний, прямокутний або циліндричний корпус виконаний з металу або жароміцного пластику. Із зовнішнього боку зазвичай передбачена захисна пластина. Основний елемент – та ж ніхромова або вольфрамова спіраль, схована в вакуумованій колбі. Принципова відмінність в тому, що вона розігрівається до 600-700 °С, відповідно, генерує менш інтенсивний тепловий потік. Ці системи призначені для просторих приміщень з висотою стель від 3 до 6 м: торгових і спортивних залів, музеїв, адміністративних і житлових будівель. Переносні моделі використовують для локального опалення виставкових майданчиків, вуличних кафе, дачних терас.
  3. Довгохвильові. До цієї категорії відносяться:
    • переносні радіатори зі спіраллю, що світиться та захисним екраном;
    • плівкові випромінювачі з карбоновими нитками – так звані «штори»;
    • енергоощадні панелі, мобільні і стаціонарні.

Настільки широкий асортимент пояснюється підвищеним попитом. Такі прилади встановлюють в квартирах і приватних будинках, медичних та громадських установах, офісах, магазинах тощо. Залежно від конструкції, вони служать для локального чи основного обігріву. Оскільки температура вбудованого ІЧ-випромінювача не перевищує 300 °С, а у зовнішніх поверхонь максимальний нагрів - 95 °С, поруч з ними комфортно перебувати.

Критерії вибору конструкції інфрачервоних обігрівачів

Як показує аналіз ринку, для постійного опалення найчастіше вибирають малопотужні керамічні електропанелі – як найбезпечніші, довговічні і естетичні. ТЕН в таких пристроях надійно прихований між монолітними плитами, які довго зберігають тепло після вимкнення.

Крім загальних параметрів (потужність, габарити, необхідна кількість приладів), враховують також особливості приміщення, де буде встановлюватися опалювальне обладнання.

Настінні інфрачервоні обігрівачі. Підходять як для основного, так і для додаткового опалення будь-яких приміщень зі стандартною висотою стелі 2,5 м. Потужність і кількість розраховується відносно площі. Так, для кімнати в 10 м2 достатньо однієї теплової панелі потужністю 0,5 кВт.

Настінний інфрачервоний обігрівач

Стаціонарні моделі рекомендують монтувати під вікнами та біля балконних дверей, як звичайні батареї. Однак їх можна навісити і в іншому місці. Наприклад, дизайн-панелі з малюнками виконують подвійну роль: гріють і прикрашають інтер'єр.

Ще один різновид настінного обігрівача – теплий плінтус. По суті, це теж керамічні електропанелі, тільки вузькі, лише 13 см заввишки. Їх закріплюють над підлогою, по периметру кімнати, уздовж однієї стіни або під французькими вікнами, щоб створити теплову завісу. Можуть використовуватися як для основного, так і для додаткового опалення.

Теплий плінтус

Важливо пам'ятати, що електричні ІЧ-прилади зігрівають не повітря, а поверхні. Тому їх розташовують у 50 см від меблів і побутової техніки, і у 70 см від місць, де люди і тварини проводять багато часу. Заводські кріплення дозволяють дотримати потрібну відстань між стіною і тепловою панеллю (5-7 см), що виключає вірогідність загоряння.

Обігрівачі підвісні стельові. Оптимальне рішення при незвичайному плануванні або специфічному інтер’єрному оформленні. Їх обирають для кімнат з панорамним склінням, закругленими стінами, вбудованими меблями і побутовою технікою, та як джерело точкового опалення. Крім того, це найкращий вибір для магазинів та шоу-румів, де більшу частину корисного простору займають вітрини і демонстраційні стійки.

Стельовий інфрачервоний обігрівач

Обігрівачі кріпляться на стелі за допомогою дюбелів і міцних гаків, та маскуються під світильники. Крім того, їх можна вмонтувати у вже готову модульну систему «армстронг» і отримати теплу стелю.

Кількість обладнання розраховується за тією ж формулою: одна панель потужністю 0,5 кВт на 10 м2. Але оскільки тепло подається згори донизу, стелі мають бути вищі стандартних 2,5 м, щоб відстань до людської голови навіть при високому зрості становила 0,7 м.

Підлогові інфрачервоні обігрівачі. Їх обирають для локального обігріву або в додаток до основної опалювальної системи. Загальна особливість конструкції – ролики або ніжки.

У продажу доступні:

  • легкі, компактні і недорогі радіатори з пластиковим корпусом і захисною решіткою;
  • моделі з обертовим механізмом, виконані у вигляді оригінального підлогового світильника;
  • металокерамічні та керамогранітні панелі на підставках.

Деякі виробники випускають універсальні варіанти, де передбачені і кронштейни для кріплення на стіні, і ніжки-підставки.

Суворих вимог по установці немає: такий обігрівач можна пересувати куди завгодно. Разом з тим, варто зважати на такі характеристики, як максимальна температура робочої поверхні, наявність системи захисту від перегріву, стійкість.

Не менш важливо враховувати площу обігріву та цільове призначення. Наприклад, якщо потрібне додаткове джерело тепла для маленької кімнати, де вже є опалення, буде достатньо потужності 300-400 Вт. Для просторого приміщення, де з якихось причин неможливо встановити стаціонарне опалювальне обладнання, є сенс придбати більш потужний обігрівач на 700 Вт.

Вибір додаткових функцій

Терморегулятори для інфрачервоних обігрівачів

Задля економії фахівці рекомендують купувати інфрачервоні обігрівачі з терморегулятором (термостатом). Він контролює заданий температурний режим, самостійно вимикає і вмикає електроживлення. Це особливо актуально, якщо в будинку встановлена автономна система опалення. Крім того, в терморегуляторах зазвичай є функція «антизамерзання», яка дозволяє підтримувати мінімальну температуру при відсутності людей. Наприклад, під час «довгих» вихідних в офісі або від'їзду господарів квартири.

Механічні термостати налаштовуються за допомогою ручки-перемикача, електронні – за допомогою кнопок. Однак можна відразу придбати комплект: бездротовий термостат і пульт дистанційного керування – це просто зручніше.

Через цифрові терморегулятори з програматорами і виносними датчиками опалювальна техніка підключається до системи «розумний дім», яка управляється зі смартфона. І тоді комфортний мікроклімат буде підтримуватися практично без участі власника.